Γιατροσόφια της Γιαγιάς

Η σελίδα αυτή παρουσιάζει σπιτικές συνταγές που αντλήσαμε από το διαδίκτυο, για την αντιμετώπιση, με φυσικό τρόπο, συχνών παθήσεων (κυρίως ιογεννών και όχι βακτηριακών). Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι οι συνταγές αυτές θα πρέπει να εφαρμόζονται κατόπιν συμβουλής και από τον προσωπικό σας Ιατρό διότι μπορεί να απαγορεύονται για συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων όπως παιδιά, έγκυες, άτομα με χρόνιες παθήσεις κλπ. Για παράδειγμα τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται σε κάποιες από αυτές τις συνταγές λειτουργούν και ως φάρμακα και για τον λόγο αυτό πρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε λίγες σταγόνες. Οι μεγάλες δόσεις μπορεί να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα. 
Πηγές: http://www.vita.gr/ - http://ghteies.blogspot.gr/ - http://www.giatrosofia.com/-http://www.mama365.gr/-http://www.ftiaxno.gr/

Για τη Γρίπη

1) Ρόφημα από χαμομήλι: Βράστε σε νερό  τα άνθη του χαμομηλιού, σουρώστε και πιείτε το αφέψημα.
2) Ρόφημα από ευκάλυπτοΒράστε ένα φλιτζάνι νερό με λίγα (2-3) φύλλα ευκαλύπτου. Αφήστε το λίγο και σουρώστε το. Πιείτε το ζεστό ή κρύο και  αν θέλετε προσθέσετε λεμόνι και μέλι.  
Επίσης  για το κρυολόγημα, ρίξτε φύλλα ευκαλύπτου σε νερό που βράζει, κατεβάσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και  εισπνεύστε τους ατμούς, έχοντας  το κεφάλι σας πάνω από την κατσαρόλα.
3) Ρόφημα από θυμάριΜπορούμε να πιούμε ρόφημα θυμαριού για να καταπραΰνουμε τον πονόλαιμο, τον βήχα και την βρογχίτιδα. Σε ένα μπρίκι βράζουμε νερό με μια κουταλιά θυμάρι. Σουρώνουμε και πίνουμε, προσθέτοντας αν θέλουμε μέλι. 
4) Ρόφημα από μένταΣε μισό λίτρο νερό περίπου βράζουμε μερικά φύλλα μέντας και αφού το σουρώσουμε πίνουμε το αφέψημα. 
5) Ρόφημα από έρωνταΑπό τα αγαπημένα βότανα των Κρητικών. Εκτός των πολλών άλλων  ευεργετικών του ιδιοτήτων του (επουλωτικό πληγών, αντισπασμωδικό, καταπραϋντικό κλπ), το ρόφημα του έρωντα είναι ιδανικό για το συνάχι και τον  πονόλαιμο.
6) Ρόφημα από φασκόμηλοΒότανο με έντονη οσμή και γεύση. Εκτός των άλλων χρήσιμων ιδιοτήτων του το αφέψημα του φασκόμηλου χρησιμοποιείται εναντίον του κρυολογήματος και για να καταπραΰνει τα ενοχλητικά συμπτώματα της φαρυγγίτιδας.


Για τον πονόλαιμο:

1) Γαργάρες από λεβάντα ή ευκάλυπτο ή μέντα: 1/2 ποτήρι νερό, 1 κουταλάκι κονιάκ, 3 σταγόνες λεμόνι, 3 σταγόνες περγαμόντο. Διαλύουμε τις σταγόνες από τα δύο αιθέρια έλαια στο κονιάκ και στη συνέχεια το προσθέτουμε στο ποτήρι με το νερό. Σε περίπτωση που δεν έχουμε λεμόνι και περγαμόντο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λεβάντα με ευκάλυπτο ή λεμόνι με μέντα. 
2) Ρόφημα από χαμομήλι: Για τον πονόλαιμο ανακατέψτε καλά σε ένα φλυτζάνι ζεστό χαμομήλι, μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα. Κάντε γαργάρες κάθε μια ώρα. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά!
3) Ρόφημα από φασκόμηλοΒράστε το νερό με το φασκόμηλο. Αφήστε το σκεπασμένο για είκοσι λεπτά. Σουρώστε, προσθέστε αλάτι και κάντε γαργάρες με το ρόφημα όσες φορές τη μέρα επιθυμείτε. 


Για τον πυρετό - πονοκέφαλο

1) Επιθέματα με ευκάλυπτο: 1/2 κιλό νερό κρύο, 1 κουταλάκι κονιάκ, 3 σταγόνες ευκάλυπτο, 4 σταγόνες λεμόνι. Διαλύουμε στο κονιάκ τις σταγόνες από τα δύο αιθέρια έλαια και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο νερό. Παίρνουμε πετσέτες, τις βρέχουμε με το διάλυμα και τις τοποθετούμε στο μέτωπό μας. 
2) Ρόφημα από μένταΓια τον νευρικό πονοκέφαλο παρασκευάστε έγχυμα χρησιμοποιώντας μισή κουταλιά της σούπας μέντα και μισή κουταλιά χαμομήλι για κάθε φλυτζάνι νερού.
3) Ρόφημα από χαμομήλιΓια τον νευρικό πονοκέφαλο παρασκευάστε έγχυμα από τα άνθη χαμομηλιού χρησιμοποιώντας ένα κ.τ.σ για κάθε φλιτζάνι νερού. Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιήστε συνδυασμό μέντας και χαμομηλιού, βάζοντας ισόποσες ποσότητες.
4) Ρόφημα από μέντα-φασκόμηλο-δενδρολίβανο-λυκίσκοΓια τον πονοκέφαλο που προέρχεται από διανοητική κούραση ανακατέψτε μισή κουταλιά της σούπας απόμένταφασκομηλοδενδρολίβανο και λυκίσκο. Σε αυτό το μείγμα ρίξτε δύο φλυτζάνια βραστό νερό και αφήστε το για δέκα λεπτά. Σουρώστε και ρίξτε μισή κουταλίστα του γλυκού σκόνη τζίντζερ. Πιείτε το χλιαρό πριν πάτε για ύπνο.


Για τον βήχα

1) Ρόφημα από μαντζουράνα: Βράζουμε σε νερό μαντζουράνα και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε είτε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού (διαλυμένες σε 1 κουταλάκι κονιάκ) είτε στύβουμε φυσικό χυμό από ένα λεμόνι. 
2) Εισπνοές με ευκάλυπτοΤο αιθέριο έλαιο που περιέχεται στα φύλλα του, το ευκαλυπτέλαιο, αναπτύσσει αντιβιοτική δράση κατά των μολύνσεων του αναπνευστικού, ενώ χρησιμοποιείται και κατά της φυματίωσης. Εισπνοές ατμού (5-10 σταγόνες ευκαλυπτέλαιου σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό) βοηθούν στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της καταρροής ενώ για την καταπολέμηση του βήχα συστήνονται εντριβές με διάλυμα στο στήθος. Εισπνοές προτείνονται και σε περιπτώσεις βρογχίτιδας και ιγμορίτιδας.
3) Ρόφημα από αγγελικήΓια το βήχα και τη βρογχίτιδα πίνετε αφέψημα ανθισμένων κορυφών προσθέτοντας 30-50 γρ. σε ένα λίτρο νερού, 1-2 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
4) Ρόφημα από θυμάρι: Για απόχρεμψη και για το βήχα παρασκευάστε έγχυμα χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του τσαγιού σε μισό λίτρο νερό και πίνετε μέχρι 3 φορές την ημέρα.

Για τη δυσπεψία

1) Ρόφημα από αψιθιάΓια τη δυσπεψία παρασκευάστε έγχυμα χρησιμοποιώντας 10-20 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 3 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
2) Ρόφημα από γλυκάνισοΓια τη δυσπεψία παρασκευάστε αφέψημα από τους σπόρους του φυτού, χρησιμοποιώντας 10-15 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1 φλυτζάνι του τσαγιού την ημέρα.
3) Ρόφημα από αγριμόνιοΓια τη δυσπεψία παρασκευάστε έγχυμα ανθισμένων κορυφών χρησιμοποιώντας 20-30 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1-2 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
4) Ρόφημα από δεντρολίβανοΓια τη δυσπεψία και τις λιποθυμίες παρασκευάστε έγχυμα απο τις ανθισμένες κορυφές του φυτού βάζοντας 10-15 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1-2 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα.


Για το έκζεμα

1) Συνταγή με φασκόμηλο-χαμομήλι-τριφύλλιΣε ένα βάζο βάλτε περίπου δύο κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο φασκόμηλο, την ίδια ποσότητα αποξηραμένου χαμομηλιού και τέσσερα κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο κόκκινο τριφύλλι. Σκεπάστε όλα τα βότανα με ελαιόλαδο  μέχρι να καλυφθούν και κλείστε το βάζο. Βάλτε το βάζο σε ένα δοχείο με βραστό νερό, όσο να καλυφθεί περίπου μέχρι τη μέση. Αφήστε το να κρυώσει και επαναλάβετε τη διαδικασία. Σουρώστε τα βότανα και βάλτε το λάδι σε ένα βαζάκι. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κάθε πρωί και κάθε βράδυ.
2) Επαλείψεις με λεβάντα: Aν θέλετε να σβήσουν γρήγορα οι πληγές από έρπη, μπορείτε να φτιάξετε μια απλή λοσιόν από άνθη λεβάντας. Pίξτε μία χούφτα άνθη (φρέσκα ή ξερά) σε 1 λίτρο ελαιόλαδο και αφήστε το βάζο στον ήλιο για 3 μέρες. Mετά, σουρώστε το λάδι και βάλτε άλλη 1 χούφτα άνθη για άλλες 3 μέρες. Eπαναλάβετε τη διαδικασία μέχρις ότου το ελαιόλαδο αποκτήσει έντονη μυρωδιά λεβάντας και κάνετε με αυτό τακτικές επαλείψεις στα σημεία όπου είχε εμφανιστεί ο έρπης. 

Για τον πόνο στο αυτί

1) Κατάπλασμα από σκόρδοΠαίρνουμε 4-5 σκελίδες σκόρδο και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Στραγγίζουμε το νερό και το πετάμε. Λιώνουμε το σκόρδο και προσθέτουμε λίγο αλάτι. Τον παραγόμενο πολτό τον χρησιμοποιούμε σαν κατάπλασμα. Το τυλίγουμε δηλαδή σε ένα πανί και το ακουμπάμε στο πονεμένο αυτί.
2) Επίθεμα από κρεμμύδιΨήστε ελαφρώς ένα μεγάλο κρεμμύδι, κόψτε το στη μέση και ενώ είναι ακόμα ζεστό προσδέστε το μισό από το κρεμμύδι σε κάθε αυτί. Τοποθετήστε ένα επίδεσμο στο μέρος και συγκρατήστε τον επίδεσμο με ένα σκούφο ύπνου και αφήστε τον όλο το βράδυ. 
3) Επίθεμα από χαμομήλι: Χρησιμοποιήστε ένα θερμό επίθεμα πάνω και στα δύο αυτιά από τρία μέρη χαμομηλιού και ένα μέρος λομπέλιας. Πίνεται εξήντα γραμμάρια κάθε δύο ώρες που θα είστε ξύπνιοι. Αφήστε το θερμό επίθεμα στα αυτιά όλο το βράδυ. Καλύψτε το επίθεμα με πλαστικό ή μεταξωτό ύφασμα.
4) Επίθεμα από φλόμο: Χρησιμοποιήστε τρεις με έξι σταγόνες λάδι φλόμου ορισμένες κάθε μέρα. Τοποθετήστε το πριν πέσετε για ύπνο και ταπώστε τα αυτιά με βαμβάκι. Τοποθετήστε ένα επίθεμα πάνω από τα αυτιά όλο το βράδυ με τρία μέρη φλόμου και ένα μέρος λομπέλιας. Λάδι φλόμου και λομπέλιας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μασάζ πίσω από το αυτί και κάτω στο σβέρκο για να ανακουφιστεί η πίεση στην ευσταχιανή σάλπιγγα. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου